Boże Narodzenie to dla wielu Polaków zdecydowanie najważniejsze święto kościelne w całym roku. Co więcej, ten świąteczny czas to przede wszystkim Święto rodzinne. To również czas poprawy relacji z bliskimi, podsumowania osiągniętych sukcesów czy realizacji zamierzonych planów. Święta Bożego Narodzenia w Polsce trwają 3 dni – zaczynają się 24 grudnia (Wigilia), a kończą się 26 grudnia. Ze Świętem tym wiąże się z nim mnóstwo zwyczajów oraz tradycji.

Wigilia – najbardziej wzruszający dzień w roku

Wigilia jak co roku obchodzona jest niezmiennie 24 grudnia. Co więcej, w tradycji polskiej jest to najbardziej uroczysty i chyba najbardziej wzruszający dzień w roku. Punktem kulminacyjnym jest kolacja wigilijna, która ma charakter bardzo rodzinny. W tym dniu, w każdym domu powinna panować wyjątkowa i magiczna. atmosfera. Podczas kolacji wigilijnej wszyscy gromadzą się przy stołach wigilijnych, dzielą się opłatkiem, składając sobie przy tym życzenia. Warto wiedzieć, że wieczerza wigilijna to wyjątkowa kolacja, na którą raz w roku przyrządza się 12 jarskich potraw. Chyba każdy z nas podczas Wigilii próbował barszczu z uszkami czy zupy z suszonych grzybów. Na stole powinien zagościć również smażony karp. Kolejną tradycyjną potrawą jest kapusta kiszona z grochem lub z grzybkami. Natomiast na deser jada się kluseczki z makiem, mak z bakaliami, a popija się to wszystko kompotem z suszonych gruszek i śliwek. Kolacja odbywa się przy akompaniamencie kolęd.

Boże Narodzenie – Święto uczczenia narodzin Jezusa Chrystusa

Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Polacy głęboko przeżywają ten Dzień, spotykając się przy wspólnym stole w nieco szerszym gronie niż przy wigilijnym stole.

26 grudnia – dzień św. Szczepana

Drugi Dzień Świąt – 26 grudnia to w Kościele katolickim wspomnienie św. Szczepana – pierwszego męczennika. Św. Szczepan, zginął za wiarę, ukamienowany przez Żydów Jerozolimie. Zgodnie z polską tradycją, to od 26 grudnia rozpoczyna się okres kolędowania księży i grup kolędników.

Tradycyjne polskie potrawy wigilijne

Zdecydowanie Boże Narodzenie w Polsce związane jest z ucztowaniem. Ponadto ma swoją dawną oraz bogatą tradycję kulinarną. Według tradycji na świątecznym stole powinno się znaleźć dwanaście potraw wigilijnych, które symbolizują dwunastu apostołów. Tradycyjne potrawy serwowane podczas Wigilii to kutia, czerwony barszcz z uszkami, pierogi, kapusta z grochem, zupa grzybowa, śledzie oraz smażony karp lub karp w galarecie. Natomiast polskie stoły, w okresie świątecznym, uginają się pod ilością różnorodnych smacznych potraw nie tylko jarskich.